. شکر و سپاسگزاری
شکر و سپاسگزاری خداوند سبحان، یکی از مهمترین عوامل افزایش روزی است و بالعکس کفر و ناسپاسی، سبب نقصان و کاهش روزی میشود: «لَئِنْ شَكَرْتُمْ لأَزِيدَنَّكُمْ وَ لَئِنْ كَفَرْتُمْ إِنَّ عَذابِى لَشَدِيدٌ»: «اگر واقعا سپاسگزارى کنید [نعمت] شما را افزون خواهم کرد و اگر ناسپاسى نمایید، قطعاً عذاب من سخت خواهد بود».
امام علی ع درباره ارتباط میان شکر و نعمت فرموده است: «النِّعَمُ مَوْصُولَةٌ بِالشُّكْرِ وَ الشُّكْرُ مَوْصُولٌ بِالْمَزِيدِ وَ هُمَا مَقْرُونَانِ فِي قَرْنٍ فَلَنْ يَنْقَطِعَ الْمَزِيدُ مِنَ اللَّهِ حَتَّى يَنْقَطِعَ الشُّكْرُ مِنَ الشَّاكِر»: «نعمت به شکر متّصل شده و شکر به فزونى، و این دو به یک رشته بسته شدهاند. پس فزونى از طرف خداوند بریده نمىشود، مگر آنگاه که شکرِ شکرکننده بریده شود».
منبع : کتاب ره توشه رمضان ۱۳۹۸ صفحه ۸۳ و ۸۴
. پرهیزکاری
تقوا و دوری از گناه، یکی از عوامل وسعت روزی است. همانگونه که گناه سبب کاهش روزی میشود، تقوا و پرهیزکاری چه در بعد فردی و چه در بعد اجتماعی، سبب افزایش روزی میشود؛ همچنانکه خداوند متعال فرموده است: «وَ لَوْ أَنَّ أَهْلَ الْقُرَى آمَنُوا وَ اتَّقَوْا لَفَتَحْنَا عَلَيْهِمْ بَرَكَاتٍ مِنَ السَّمَاءِ وَ الأَرْضِ وَلَكِنْ كَذَّبُوا فَأَخَذْنَاهُمْ بِمَا كَانُوا يَكْسِبُونَ»: «و اگر مردم شهرها ایمان آورده و به تقوا گراییده بودند، قطعاً برکاتى از آسمان و زمین برایشان مىگشودیم، ولى تکذیب کردند؛ پس به [کیفر] دستاوردشان [گریبان] آنان را گرفتیم» منبع : کتاب ره توشه رمضان ۱۳۹۸ صفحه ۸۶
. صدقه دادن
صدقه دادن، از جمله اموری است که در روایات به عنوان عامل افزایش روزی از آن یاد شده است؛ چنانکه رسولخدا ص فرمود: «اِستَنزِلُوا الرِّزقَ بِالصَّدَقَةِ»: «روزی را به وسیله صدقه فرود آورید». البته صدقه دادن صرفاً به معنای پول دادن به فقیر و تهیدست نیست؛ بلکه در روایات معنای وسیعی برای صدقه بیان شده است. روزی پیامبر ص به یارانش فرمود: «بر هر مسلمانی در هر روز صدقهای واجب است». عرض شد: کیست که بتواند چنین کاری کند؟ پیامبر ص فرمود: «عیادت مریض صدقه است، امر به معروف صدقه است، نهی از منکر صدقه است، پاسخ سلام را دادن صدقه است».
در پهنه هستی و در روابط کلی موجودات، هر کس هر طور رفتار کند، عکسالعملی متناسب با رفتار خود خواهد دید. اگر رحم کند، به او نیز رحم میشود. اگر دستها را باز و گسترده نماید، دستها به رویش باز میشود. اگر به دیگری ببخشد و کمک کند، به او نیز میبخشند و کمک میکنند.
منبع : کتاب ره توشه رمضان ۱۳۹۸ صفحه ۸۷
صله رحم
صله رحم، یکی از عواملی است که درهای برکت و رحمت خداوند را به روی انسان میگشاید و سبب افزایش روزی میشود. پیامبر خدا ص فرموده است: «مَا مِن اَهلِ بَیتٍ وَاصَلُوا إلاَّ أَجرَی اللهُ عَلَیهِمُ الرِّزقَ وَ کَانُوا فِی کَنَفِ اللهِ»: «هیچ خانوادهای صله رحم نمیکند، جز اینکه خداوند روزی را بر آنها جاری مینماید و آنها تحت حمایت خداوند هستند».
منبع : کتاب ره توشه رمضان ۱۳۹۸ صفحه ۸۷
ازدواج
انتخاب همسر و پذیرش مسئولیت خانواده، روزی انسان را افزایش میدهد. اما متأسفانه امروزه باورها تا اندازهای ضعیف شده است که بسیاری از جوانان از ترس تهیدستی، انتخاب همسر را به تأخیر میاندازند و تن به زندگی مشترک نمیدهند؛ زیرا مسائل را از نگاه مادی میبینند. این در حالی است که قرآن کریم میفرماید: «وَأَنْكِحُوا الأَيَامَى مِنْكُمْ وَالصَّالِحِينَ مِنْ عِبَادِكُمْ وَإِمَائِكُمْ إِنْ يَكُونُوا فُقَرَاءَ يُغْنِهِمُ اللَّهُ مِنْ فَضْلِهِ وَاللَّهُ وَاسِعٌ عَلِيمٌ»: «بىهمسران خود و غلامان و کنیزان درستکارتان را همسر دهید، اگر تنگدستند خداوند آنان را از فضل خویش بىنیاز خواهد کرد و خدا گشایشگر داناست».
در روایتی آمده است جوانی نزد پیامبر ص آمد و از نیازش شکایت کرد. حضرت به او فرمود: ازدواج کن. جوان میگوید من شرمم آمد که دوباره پیش رسولخدا ص برگردم. آنگاه مردی از انصار همراه او پیش حضرت آمد و گفت: من یک دختر زیبارویی دارم. حضرت دختر را به عقد آن جوان درآورد. خداوند روزی را بر او گشایش داد. بعد از آن جوان نزد پیامبر ص آمد و حضرت را از گشایش در رزقش با خبر نمود. حضرت فرمود: «ای جوانان بر شما باد که ازدواج کنید».
منبع : کتاب ره توشه رمضان ۱۳۹۸ صفحه ۸۸
استغفار
بنا بر آیات قرآن، طلب آمرزش از خدا موجب ریزش برکات میشود: «فَقُلْتُ اسْتَغْفِرُوا رَبَّكُمْ إِنَّهُ كَانَ غَفَّاراً * يُرْسِلِ السَّمَاءَ عَلَيْكُمْ مِدْرَاراً * وَيُمْدِدْكُمْ بِأَمْوَالٍ وَبَنِينَ وَيَجْعَلْ لَكُمْ جَنَّاتٍ وَيَجْعَلْ لَكُمْ أَنْهَارًا»: «و گفتم از پروردگارتان آمرزش بخواهید که او همواره آمرزنده است [تا] بر شما از آسمان باران پى در پى فرستد و شما را به اموال و پسران یارى کند و برایتان باغها قرار دهد و نهرها براى شما پدید آورد».
مفسران ذیل این آیه شریفه این روایت را آوردهاند:
ربیع بن صبیح میگوید مردی نزد امام حسن ع آمد و از خشکسالی گله کرد. امام حسن ع به او فرمود: «استغفار کن [از خدا آمرزش بخواه]». مرد دیگری آمد و از فقر و نیازمندی گله کرد، امام به او فرمود: «استغفار کن». مرد دیگری آمد و عرض کرد: دعا کنید خدا پسری به من بدهد. امام به او فرمود: «از خدا آمرزش بخواه». عرض کردیم: افرادی با حوائج گوناگون نزد شما آمدند. شما همه آنها را به استغفار سفارش کردید. حضرت فرمود: «من این را از خود نگفتم، بلکه این را در نتیجه تأمل در گفته خدا به دست آوردم. خدا از نوح پیامبر ص حکایت میکند که به قوم خود گفت: "اسْتَغْفِرُوا رَبَّكُمْ إِنَّهُ كَانَ غَفَّارًا" ».
وقتی انسان از خدا آمرزش میطلبد، موانع برطرف شده و نسیم رحمت الهی به وزش در میآید و باران رحمت الهی بر سرزمین وجود انسان جاری میشود. حضرت داود ع به منادی دستور داد همه مردم را به نماز دعوت کند. مردم از خانه بیرون آمدند، در حالی که میپنداشتند امروز، روز دعا، عبادت، موعظه و تربیت از جانب حضرت داود ع خواهد بود. وقتی حضرت داود ع در جایگاه خود قرار گرفت، گفت: «اَللَّهُمَّ اغفِر لَنَا». سپس به خانه برگشت. افراد آخر جمعیت از آنان که جلو بودند [و بر میگشتند] پرسیدند: چه خبر؟ گفتند: پیامبر خدا فقط یک دعا کرد و برگشت. گفتند: سبحانالله! ما انتظار داشتیم امروز، روز دعا، عبادت، موعظه و تربیت باشد [اما] حضرت داود فقط یک دعا کرد! گفتند: خداوند به او وحی کرد که: «از طرف من به مردمت بگو آنان دعای تو را اندک شمردند، در صورتی که من هر کس را بیامرزم، کار آخرت و دنیایش را اصلاح میکنم».
منبع : کتاب ره توشه رمضان ۱۳۹۸ صفحه ۸۸ و ۸۹